Zamknij X Nasza strona wykorzystuje pliki cookies. Informacji zapisywanych w plikach cookies używamy w celach statystycznych oraz w celu dostosowanie strony do indywidualnych potrzeb
użytkowników. Możesz zmienić ustawienia dotyczące przechowywania oraz uzyskiwania dostępu do plików "cookies" w swojej przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę
na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami Twojej przeglądarki.

podwawelski.pl
Aktualnie jesteśAktualnie jesteś: Strona główna Aktualnie jesteś
1 2 3 4 5
Błąd
  • Nieudane wczytanie danych z kanału informacyjnego.

Browar Lubicz powraca na mapę miasta po 14 latach przerwy...

Email Drukuj PDF

Festiwal Otwarcia Browaru Lubicz

Już w najbliższy piątek, tj. 4 września, przy ulicy Lubicz zacznie się lać krakowskie piwo. Browar Lubicz powraca na mapę miasta po 14 latach przerwy i z tej okazji zaplanowany został weekendowy Festiwal Otwarcia, który  rozpocznie się o godzinie 11:00.

Otwarcie Browaru poprzedziło 18 miesięcy intensywnej pracy, m.in.  nad przystosowaniem budynku dla potrzeb nowego właściciela, a także na pracach remontowych, opracowaniu menu oraz produkcji piwa.

Za najważniejszy proces –  warzenie piwa –  odpowiedzialny jest wielokrotnie nagradzany nie tylko na arenie krajowej, ale również międzynarodowej piwowar Krzysztof Ozdarski. Nie można jednak zapomnieć o kwestiach związanych z menu restauracyjnym, które opierać się będzie na lokalnych, sezonowych produktach. Szef kuchni zadbał o to, żeby tak skomponować dania, by idealnie pasowały do warzonego w Browarze Lubicz piwa.

Festiwal Otwarcia Browaru Lubicz rozpocznie się w piątek, 4 września, i potrwa przez cały weekend. Plan na piątek obejmuje m.in. transmisję meczu piłkarskiego Niemcy-Polska oraz przekąski dla wszystkich Gości. Sobota upłynie pod znakiem muzyki – wieczorem odbędzie się koncert, Festiwal Otwarcia uświetni bowiem swoją obecnością  Ayal Elbaz. Niedziela zaś to dzień przeznaczony przede wszystkim dla rodzin, w ten dzień menu lunchu rodzinnego zakłada nielimitowane porcje dla każdego Gościa w ustalonych wcześniej cenach za osobę. Dzieci do lat 5, które przyjdą na lunch rodzinny z rodzicami, otrzymają posiłek zupełnie za darmo. Co warte podkreślenia: przez cały weekend obowiązuje promocja na piwo. Goście zapłacą jedynie połowę ceny.
Szczegółowy plan wydarzeń oraz więcej informacji dostępne są na fanpage’u Browaru Lubicz w serwisie Facebook.

/informacja prasowa/

 

Święto Dzielnicy VIII - 12 września 2015

Email Drukuj PDF

ZAPROSZENIE NA POŻEGNANIE LATA

 

Sezonowe smaki w Hotelu Kossak

Email Drukuj PDF

Zdjęcie z tarasu z Hotelu Kossak

Możliwość zorganizowania spotkań i konferencji biznesowych z widokiem na Wawel to tylko jedna z zalet Hotelu Kossak. Do niekwestionowanych korzyści należy również dodać doskonałe menu hotelu, które uświetniło niejedno ważne wydarzenie. Szef Kuchni Restauracji mieszących się w hotelu - Robert Joachimiak-Szpinda, dba o to, aby menu cechowało się wyśmienitymi potrawami, a zmieniająca się wkładka do menu, oferowała sezonowe specjały.

Nowoczesny styl w eleganckim wydaniu – tak można najprościej opisać Hotel Kossak, jedyny w swoim rodzaju, butikowy hotel w Krakowie. Obiekt ten, dzięki swojej wszechstronności i elastyczności wobec oczekiwań gości, spełnia potrzeby zarówno klientów biznesowych, jak i indywidualnych. Sala konferencyjna z widokiem na Wawel, organizacja spotkań biznesowych czy wyjazdów integracyjnych – to tylko fragment kompleksowej oferty dla firm. Turyści z pewnością docenią wysoki standard pokoi, widok na Wawel i bliskość zabytkowej dzielnicy Kazimierz, która oddalona jest tylko o kilka minut spaceru brzegiem Wisły.

Na uwagę zasługują również hotelowe restauracje – Percheron i Restauracja Cafe Oranżeria. Serwowane są w nich dania kuchni międzynarodowej oraz szeroki wybór napojów bezalkoholowych i drinków, które uświetnią niejedno ważne spotkanie biznesowe oraz wydarzenia specjalne. Szef Kuchni Restauracji w Hotelu Kossak opowiedział nam na jakiej podstawie komponowane jest menu:

Pomysły często wskazane są przez sezon, teraz jest idealny czas na owoce leśne czy pomidory, niebawem, mam nadzieję, pojawią się grzyby. Nasze wkładki staramy się budować w oparciu o artykuły sezonowe. Dzięki temu za każdym razem potrawy są świeże, komponujące się z otaczającą nas aurą i dodające różnorodności codziennej karcie dań. W naszych wkładkach pojawiają się też takie tematy jak np. „piwo”. Korzystam wtedy z regionalnych piw, wykorzystując je w sporządzanych daniach. Sezonowość wkładki to nie tylko produkt. Zimą na przykład proponowane dania są „cięższe”, czyli bardziej syte. Latem zaś polecamy „lżejsze” dania, ot chociażby jak owocowe chłodniki czy sałatki.

Wszystkich amatorów dobrej kuchni chętnych do skosztowania nowych smaków, zapraszamy w godzinach otwarcia Restauracji.

Restauracja Cafe Oranżeria: 10:00 – 23:00
Restauracja Percheron: 12:00 – 18:00

/informacja prasowa/


 

Remonty na os. Podwawelskim.

Email Drukuj PDF

Po wielu latach remontu doczekał się chodnik przy ul. Barskiej (od skrzyżowania z ul. Komandosów), prowadzący do Centrum Kongresowego i Ronda Grunwaldzkiego.

Starą nierówną asfaltową nawierzchnię zastąpiła nowa kostka brukowa. Inwestycja została sfinansowana ze środków Rady Dzielnicy VIII - jak informuje Krzysztof Gacek - radny dzielnicy z os. Podwawelskiego.

Przy wejściu do Szkoły Podstawowej nr 25 (ul. Komandosów) dobiegają końca prace związane z instalacją pochylni dla osób niepełnosprawnych.

Z kolei wymiana oświetlenia na tzw. "ledowe" przy ul. Komandosów i Ludwinowskiej (Stary Ludwinów) finansowana jest że środków miejskich - dodaje K. Gacek.

ZOBACZ WIĘCEJ ZDJĘĆ

Więcej…
 
Więcej artykułów…
Strona 25 z 444

wKrakowie.pl

Reklama

Sonda

Gdzie w "ósemce" chciałbyś zamieszkać?
 

Kto jest online

Naszą witrynę przegląda teraz 5 gości