Zamknij X Nasza strona wykorzystuje pliki cookies. Informacji zapisywanych w plikach cookies używamy w celach statystycznych oraz w celu dostosowanie strony do indywidualnych potrzeb
użytkowników. Możesz zmienić ustawienia dotyczące przechowywania oraz uzyskiwania dostępu do plików "cookies" w swojej przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę
na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami Twojej przeglądarki.

podwawelski.pl
Aktualnie jesteśAktualnie jesteś: Strona g?wna Podr?czny informator Aktualnie jesteś
1 2 3 4 5
Błąd
  • XML Parsing Error at 1:85. Error 9: Invalid character
Strona g?wna Podr?czny informator

Podr?czny informator

Dzielnica VIII D?bniki dzielnica, jednostka pomocnicza gminy miejskiej Krakw. Do 1990 r. wchodzi?a w sk?ad dzielnicy Podgrze. Ze wzgl?du na stosunkowo du?? ilo?? wolnych terenw do zabudowy, dzielnica VIII jest bardzo szybko rozwijaj?cym si? obszarem Krakowa. Szczeglnie dotyczy to obszaru osiedla Ruczaj, po?o?onego pomi?dzy ulic? Kobierzy?sk?, a ulicami Grota-Roweckiego i Bobrzy?skiego, gdzie w ostatnich latach powsta?o wiele nowych osiedli mieszkaniowych. Poza Ruczajem, du?o nowych inwestycji powstaje rwnie? na terenie Starych D?bnik, Pychowic, Zakrzwka i osiedla Podwawelskiego. Na terenie tej dzielnicy znajduje si? m.i. Centrum Kongresowe ICE, III Kampus UJ, Szpital Specjalistyczny im. Babi?skiego w Kobierzynie oraz Zesp? Szk? ??czno?ci.



W?oska restauracja w Krakowie przyjazna dla dzieci

Email Drukuj

Cosa Nostra, w?oska restauracja po?o?ona na krakowskim Kazimierzu to po??czenie rodzinnej atmosfery z oryginaln? w?osk? kuchni?. Niezobowi?zuj?cy nastrj, autentycznie w?oskie smaki i szeroko u?miechni?ta obs?uga to niepowtarzalne po??czenie klimatu tego miejsca.
Cosa Nostra, restauracja przyjazna dla rodzin z dzie?mi, w?a?nie najm?odszym proponuje nowe, zdrowe dania. Na pocz?tek Szef Kuchni rekomenduje zupk? warzywn? Minestrone lub klasyczny krem z pomidorw. Ma?y smakosz mo?e si? tu delektowa? filetem z kurczaka podawanym, co warte podkre?lenia z frytkami z pieca oraz sa?atk? wiosenn?. Dla ma?ych mi?o?nikw makaronw restauracja proponuje penne z sosem ze ?wie?ych pomidorw. Je?eli jednak maluch ma ochot? na pizz?, w Cosa Nostra proponowana jest mini Margarita. S?odkim akcentem na zako?czenie posi?ku b?d? lody z owocami lub sa?atka ze ?wie?ych owocw.

Więcej…
 

BIOVERT.PL: Zdrowo i ekologicznie, czyli wiem co jem

Email Drukuj

Ocet jab?kowy dla zdrowia i urody

Legenda g?osi, ?e podczas pewnej uczty Kleopatra przed wypiciem kielichu octu rozpu?ci?a w nim per??, wygrywaj?c tym samym zak?ad przeciwko Markowi Antoniuszowi odno?nie kwoty, jak? potrafi?a wyda? na pojedynczy posi?ek. Nigdy nie dowiemy si?, czy zdarzenie to naprawd? mia?o miejsce, jednak mo?e ono po?wiadczy? co najmniej dwie rzeczy si?? dzia?ania naturalnego octu oraz wiekow? tradycj? jego u?ytkowania. Na d?ugo przed drogocennym drinkiem krlowej Nilu, w?a?ciwo?ci medyczne octu doceni? Hipokrates. Stosowali go rwnie? Babilo?czycy ju? 5 tysi?cy lat przed Chrystusem. Od tego czasu ocet pozyskiwa?o si? przez poddanie fermentacji wielu r?nych produktw: melasy, daktyli, jagd, melonw, miodu, burakw czy pszenicy. Jednak ze wszystkich rodzajw najlepsz? s?aw? cieszy si? naturalny ocet jab?kowy. Z powodzeniem stosowany w medycynie ludowej, z dum? powraca na salony, jako remedium na wiele dolegliwo?ci od brodawek po cukrzyc?.

Naturalny ocet jab?kowy jest produktem fermentacji jab?ek. Mo?na przygotowa? go samemu lub znale?? w sklepach ze zdrow? ?ywno?ci?. Jest to niedrogi i skuteczny sposb na pozbycie si? wielu dolegliwo?ci. Wieczorem nale?y rozpu?ci? w ma?ej ilo?ci ciep?ej wody 2 ?y?eczki octu jab?kowego i 2 ?y?eczki miodu wszystko wymiesza? i odstawi?. Rano zala? ciep?? wod? (lub wod? mineraln? niegazowan?) do obj?to?ci szklanki. Pi? na czczo na ok. 20 min przed ?niadaniem i przed posi?kami.

Więcej…
 

Letnie Grillowanie w Krakowie.

Email Drukuj

Otwarte warsztaty kulinarne w restauracji Piri Piri.

17 czerwca 2014 roku o godzinie 18.00 w krakowskiej restauracji Piri Piri odb?d? si? Warsztaty Kulinarne, ktre poprowadzi Maciej Wawryniuk - doradca marki Kamis. Ten smakosz, mistrz kuchni oraz mi?o?nik jedzenia, przeprowadza pasjonuj?ce pokazy kulinarne, skierowane do kucharzy, restauratorw, i dla wszystkich ceni?cych sobie wysok? jako?? na talerzu.
Otwarcie sezonu letniego w Piri Piri
Tematem przewodnim tej edycji Warsztatw Kulinarnych Piri Piri b?d? dania z Grilla. Pan Maciej przedstawi sposoby przygotowania soczystych mi?s, aromatycznych ryb i kolorowych warzyw. Maciej Wawryniuk, w interesuj?cy jak zwykle sposb, opowie o sztuce grillowania, wprowadzaj?c go?ci w prawdziwie letni nastrj. Ka?dy uczestnik warsztatw b?dzie mia? okazj? pozna? tajniki poprawnego grillowania, skosztowa? przygotowywanych da?, a tak?e zakupi? specjalnie na t? okazj? wyselekcjonowane zestawy win.
Udzia? w Warsztatach Kulinarnych Piri Piri jest bezp?atny. Wszystkich mi?o?nikw doskona?ej kuchni serdecznie zapraszamy.

Piri Piri, Krakw, ul. Na B?oniach 7, www.piri.krakow.pl
Rezerwacje: +48 12 426 02 24

 

Nowe menu w krakowskiej restauracji Cosa Nostra

Email Drukuj

Cosa Nostra, restauracja po?o?ona na krakowskim Kazimierzu to po??czenie rodzinnej atmosfery z oryginaln? w?osk? kuchni?. Gdy szukamy prawdziwego klimatu Italii, wyznacznikiem jest z pewno?ci? niepowtarzalny nastrj i autentyczne smaki rodem z P?wyspu Apeni?skiego. W?a?nie z po??czeniem tych czynnikw zderzamy si? w Cosa Nostra, a zawsze u?miechni?ta obs?uga sprawia, ?e wraca si? tu z przyjemno?ci?.

Olbrzymi? atrakcj? tego miejsca jest w?oska pizza. Dopieszczana przez profesjonalnych pizzerw, wypiekana w opalanym drewnem piecem jest po prostu rewelacyjna. Szczeglnie polecana jest Prosciuto di Parma z szynk? parme?sk? i rukol? oraz Casena z pomidorkami cherry, ricott? oraz sosem pesto. Na uwag? zas?uguje te? Toscana z mozzarell?, szynk?, ?wie?ymi pomidorami oraz zielonymi ogrkami.

Więcej…
 

Obchody 40-lecia Szko?y Podstawowej na osiedlu Podwawelskim

Email Drukuj

Piel?gnujmy przesz?o?? jak kwiaty. Jubileusz 40 lecia Szko?y Podstawowej Nr 25

/foto: Krzysztof Szkolnicki/

31 maja 2014 r. w Szkole Podstawowej Nr 25 odby?o si? ju? po raz dziewi?ty ?wi?to Szko?y. Tym razem uroczysto?? mia?a wyj?tkowy charakter, poniewa? by?o to zako?czenie obchodw Jubileuszu 40 lecia szko?y, ktre trwa?y od wrze?nia 2013 roku.

My?l? przewodni? tego ?wi?ta by?y s?owa T. Kotarbi?skiego Przesz?o?? zachowana w pami?ci staje si? cz??ci? tera?niejszo?ci, dlatego wszystkie przygotowane na ten dzie? atrakcje zach?ca?y go?ci do odbycia podr?y sentymentalnej przez minione 40 lat. Patronem honorowym wydarzenia by? Prezydent Miasta Krakowa prof. Jacek Majchrowski.

Dziewi?ta edycja ?wi?ta Szko?y podobnie jak poprzednie sta?a si? okazj? do zaprezentowania zaproszonym go?ciom sukcesw i dokona? uczniw i nauczycieli. W przygotowanie imprezy w??czy?a si? ca?a spo?eczno?? szko?y. Uroczysto?? u?wietni?a swoj? obecno?ci? Pani Iwona ?urkowska, kierownik Referatu Szk? Oglnokszta?c?cych Wydzia?u Edukacji Urz?du Miasta Krakowa, ktra przywioz?a list od Prezydenta Jacka Majchrowskiego, Pan Krzysztof Gacek, absolwent dwudziestki pi?tki reprezentuj?cy Rad? Dzielnicy VIII D?bniki, dyrektorzy: Gimnazjum Nr 21, Pani Urszula Sawicka Patrza?ek, Przedszkoli Samorz?dowych Nr 140 i 67 Panie Lucyna Martini i Katarzyna Szreniawa (rwnie? absolwentka szko?y z Podwawelskiego), emerytowana Pani dyrektor Barbara Bia?ota, nauczyciele emeryci, a tak?e absolwenci i sympatycy szko?y. Warsztaty i pokazy dla dzieci oraz liczne nagrody i upominki ufundowali pozyskani przez organizatorw sponsorzy: Rada Dzielnicy VIII D?bniki, Bank Pekao, Teatr Groteska, Deichmann, Piekarnia Cukiernia Z?oty K?os, Tymbark, Doskona?e Mleko, Park wodny Krakw, Hotel Hilton Garden Inn Krakw, MPO, Grycan, Pro.orto.dent, Decathlon, Szko?a J?zykowa Emerald, Akademia Przysz?o?ci, Kompania Kadrowa, ProDent Jan Ludwikowski, Centrum J?zykowe Everest, Grupa Podhala?ska GOPR oraz Lotnicze Pogotowie Ratunkowe.

Więcej…
 
Strona 6 z 29
Reklama

Sonda

Gdzie w "semce" chcia?by? zamieszka??
 

Menu