Święta Bożego Narodzenia, to jeden z najbardziej rodzinnych okresów w roku. Zgodnie z wielowiekową tradycją, bliscy spotykają się, by wspólnie przeżyć ten wyjątkowy czas i życzyć sobie w Nowym Roku wszystkiego, co najlepsze. A cóż może być bardziej pożądanego od zdrowia i dobrego samopoczucia?
Zamiast zrzucać spełnienie tych życzeń na karb pierwszej gwiazdki, weź sprawy w swoje ręce i samodzielnie zatroszcz się o swoich bliskich, wprowadzając niewielkie, lecz istotne zmiany już na wigilijnym stole. Niech Święta bez dodatkowych kilogramów i uczucia ciężkości stanowią nie tylko preludium do wybornej zabawy sylwestrowej, ale także pierwszy krok na drodze do lepszego odżywiania (a co za tym idzie – zdrowia) w nadchodzącym Nowym Roku!
Lekkostrawna Wigilia
Niewielu z nas miałoby ochotę sprzeniewierzyć się polskiej tradycji i zrezygnować ze świątecznych pecjałów: smażonego karpia, pierogów, grochu z kapustą, kutii na rzecz ich lżejszych odpowiedników. Wystarczy uzmysłowić sobie kilka grzeszków, które popełniamy przy przygotowaniu wigilijnych dań, żeby z łatwością przygotować bardziej lekkostrawną wieczerzę. – biały cukier, który jest źródłem pustych kalorii i nie ma żadnych wartości odżywczych, zastąp miodem, bądź jego innymi zdrowymi substytutami: ksylitolem, stewią, syropami zbożowymi
– nie popijaj posiłków zimną wodą mineralną – to spowolni trawienie i wydzielanie się żółci. Postaw na ciepłe herbatki ziołowe, najlepiej na bazie mięty, melisy. Świetnym wsparciem może być również czerwona herbata lub napar z imbiru
– jeśli obawiasz się o swój cholesterol postaw na ryby morskie – prawdziwe bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pomogą zastąpić „zły” cholesterol tym „dobrym”
– śmietanę w daniach (lub chociaż jej część- to w końcu święta!) zastąp jogurtem naturalnym, a najlepiej postaraj się ograniczyć spożycie nabiału, który ma właściwości wychładzające organizm, zdecydowanie niepożądane w okresie jesienno – zimowym
– nie zapomnij o kompocie z suszu wraz z całymi owocami – podgotowane będą lekkostrawnym źródłem błonnika, który nie tylko zapewni zdrowe uczucie sytości, ale pomoże uporać się ze wszelkimi dolegliwościami ze strony układu trawiennego dnia następnego
– ogranicz sól na rzecz ziołowych przypraw, które nie tylko nie przyczynią się do zwalczania problemów z układem krążenia, ale nie wywołają również uczucia suchości w ustach
– do gotowania ciężkostrawnych potraw (grochu, kapusty) zawsze dodawaj ziele angielskie, liść laurowy i kminek, które pomagają regulować pracę jelit i niwelować wzdęcia.