Ocet jabłkowy – dla zdrowia i urody
Legenda głosi, że podczas pewnej uczty Kleopatra przed wypiciem kielichu octu rozpuściła w nim perłę, wygrywając tym samym zakład przeciwko Markowi Antoniuszowi odnośnie kwoty, jaką potrafiła wydać na pojedynczy posiłek. Nigdy nie dowiemy się, czy zdarzenie to naprawdę miało miejsce, jednak może ono poświadczyć co najmniej dwie rzeczy – siłę działania naturalnego octu oraz wiekową tradycję jego użytkowania. Na długo przed drogocennym drinkiem królowej Nilu, właściwości medyczne octu docenił Hipokrates. Stosowali go również Babilończycy już 5 tysięcy lat przed Chrystusem. Od tego czasu ocet pozyskiwało się przez poddanie fermentacji wielu różnych produktów: melasy, daktyli, jagód, melonów, miodu, buraków czy pszenicy. Jednak ze wszystkich rodzajów najlepszą sławą cieszy się naturalny ocet jabłkowy. Z powodzeniem stosowany w medycynie ludowej, z dumą powraca na salony, jako remedium na wiele dolegliwości – od brodawek po cukrzycę.
Naturalny ocet jabłkowy jest produktem fermentacji jabłek. Można przygotować go samemu lub znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością. Jest to niedrogi i skuteczny sposób na pozbycie się wielu dolegliwości. Wieczorem należy rozpuścić w małej ilości ciepłej wody 2 łyżeczki octu jabłkowego i 2 łyżeczki miodu – wszystko wymieszać i odstawić. Rano zalać ciepłą wodą (lub wodą mineralną niegazowaną) do objętości szklanki. Pić na czczo na ok. 20 min przed śniadaniem i przed posiłkami.