Zamknij X Nasza strona wykorzystuje pliki cookies. Informacji zapisywanych w plikach cookies używamy w celach statystycznych oraz w celu dostosowanie strony do indywidualnych potrzeb
użytkowników. Możesz zmienić ustawienia dotyczące przechowywania oraz uzyskiwania dostępu do plików "cookies" w swojej przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę
na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami Twojej przeglądarki.

podwawelski.pl
Aktualnie jesteśAktualnie jesteś: Strona główna Ośrodki zdrowia Aktualnie jesteś
1 2 3 4 5
Strona główna Ośrodki zdrowia

Zdrowie i uroda

Przychodnia Dębniki ul. Szwedzka 27

POZ
Poradnia ogólna
Poradnia dla dzieci
Pielęgniarki środowiskowe
Położne środowiskowe
RTG
Pracownia rentgenowska
DIAG
Mikrobiologia
Poradnia gruźlicy i chorób płuc
Poradnia dla kobiet



BIOVERT.PL: Zdrowo i ekologicznie, czyli wiem co jem

Email Drukuj

Ocet jabłkowy – dla zdrowia i urody

Legenda głosi, że podczas pewnej uczty Kleopatra przed wypiciem kielichu octu rozpuściła w nim perłę, wygrywając tym samym zakład przeciwko Markowi Antoniuszowi odnośnie kwoty, jaką potrafiła wydać na pojedynczy posiłek. Nigdy nie dowiemy się, czy zdarzenie to naprawdę miało miejsce, jednak może ono poświadczyć co najmniej dwie rzeczy – siłę działania naturalnego octu oraz wiekową tradycję jego użytkowania. Na długo przed drogocennym drinkiem królowej Nilu, właściwości medyczne octu docenił Hipokrates. Stosowali go również Babilończycy już 5 tysięcy lat przed Chrystusem. Od tego czasu ocet pozyskiwało się przez poddanie fermentacji wielu różnych produktów: melasy, daktyli, jagód, melonów, miodu, buraków czy pszenicy. Jednak ze wszystkich rodzajów najlepszą sławą cieszy się naturalny ocet jabłkowy. Z powodzeniem stosowany w medycynie ludowej, z dumą powraca na salony, jako remedium na wiele dolegliwości – od brodawek po cukrzycę.

Naturalny ocet jabłkowy jest produktem fermentacji jabłek. Można przygotować go samemu lub znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością. Jest to niedrogi i skuteczny sposób na pozbycie się wielu dolegliwości. Wieczorem należy rozpuścić w małej ilości ciepłej wody 2 łyżeczki octu jabłkowego i 2 łyżeczki miodu – wszystko wymieszać i odstawić. Rano zalać ciepłą wodą (lub wodą mineralną niegazowaną) do objętości szklanki. Pić na czczo na ok. 20 min przed śniadaniem i przed posiłkami.

Więcej…
 

ZDROWIE: Alergicy z szansą na leczenie

Email Drukuj

Alergicy z szansą na leczenie

Ponad 300 osób z całej Polski chorych na ciężką astmę alergiczną zostało objętych programem lekowym finansowanym przez Narodowy Fundusz Zdrowia. Program został uruchomiony przez Ministerstwo Zdrowia w odpowiedzi na potrzeby rosnącej liczby pacjentów z ciężką alergiczną postacią astmy. Nowoczesne leczenie pozwala chorym zmniejszyć liczbę częstych, niekontrolowanych objawów alergicznych, a tym samym umożliwia codzienne funkcjonowanie. Do programu pacjenta zgłasza lekarz alergolog lub pulmonolog, natomiast o przyjęciu do programu decyduje Zespół Koordynacyjny do Spraw Leczenia Biologicznego w Ciężkiej Astmie Alergicznej powołany przez Prezesa NFZ na podstawie określonych kryteriów medycznych.

Program lekowy jest realizowany we wszystkich województwach, obecnie uruchomiony jest w 39 ośrodkach w Polsce. Terapia jest całkowicie refundowana przez Narodowy Fundusz Zdrowia. Lek podawany jest przez specjalistów w ramach hospitalizacji w oddziałach alergologicznych, a także pulmonologicznych. W programie mogą uczestniczyć pacjenci spełniający ściśle określone kryteria. Są to osoby powyżej 12. roku życia z ciężką, niekontrolowaną alergiczną astmą oskrzelową, z alergią na alergeny całoroczne potwierdzoną punktowymi testami skórnymi lub testami swoistego IgE.

Więcej…
 

Zdrowo i ekologicznie, czyli wiem co jem

Email Drukuj

Magiczne polifenole

W ostatnim czasie na popularności zyskują produkty, które mogą przyczynić się do poprawy naszego zdrowia. Wiele produktów z grupy tzw. superfoods, czyli pokarmów wyróżniających się wysokimi wartościami odżywczymi i zdrowotnymi, zawdzięcza swoją popularność wysokiej zawartości antyoksydantów. I słusznie, ponieważ ich działanie na organizm, szczególnie w dziedzinie profilaktyki przeciwnowotworowej, zostało dowiedzione. Jednym z ciekawszych rodzajów antyoksydantów są polifenole.

Więcej…
 

Komunikat Małopolskiego Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii

Email Drukuj

Małopolski Wojewódzki Lekarz Weterynarii w Krakowie zawiadamia, że na terenie Województwa Małopolskiego w dniach od 25 kwietnia do do 9 maja 2014 r. zostanie przeprowadzona akcja ochronnego szczepienia lisów wolno żyjących przeciwko wściekliźnie.
Szczepienie lisów będzie wykonane za pomocą przynęt zawierających szczepionkę,  zrzucanych w wyżej wymienionym okresie z samolotów.
W okresie wykonywania szczepień i 14 dni po zrzuceniu szczepionki zaleca się:
1) nie wchodzić na teren lasu,
2) zachować ostrożność w czasie pobytu na polach i terenach przyleśnych oraz w wąwozach i jarach,
3) nie dotykać, nie podnosić, a tym bardziej nie rozłamywać przynęty, gdyż znajdująca się wewnątrz szczepionka jest w stanie płynnym i może dostać się do organizmu poprzez skaleczenia na rękach, spojówkę oka lub błonę śluzową jamy ustnej i nosa. W razie kontaktu ze szczepionką natychmiast zgłosić się do najbliższego lekarza lub do Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej,
4) kontakt zwierząt domowych ze szczepionką należy zgłosić do najbliższego lekarza weterynarii, w celu poddania zwierzęcia obserwacji,
5) nie wypuszczać bez opieki psów i kotów, a w czasie spacerów psy prowadzić na smyczy i w  kagańcu.

Więcej…
 

Zdrowo i ekologicznie, czyli wiem co jem

Email Drukuj

Warzywa strączkowe – 6 powodów, żeby wprowadzić je do diety

Warzywa strączkowe od wieków są cenionym źródłem białka. Są tanie i łatwo dostępne, a ich właściwości niejednego mogłyby wprowadzić w zdumienie. Niestety, od kilku lat w krajach wysokouprzemysłowionych, w tym także u nas, obserwuje się tendencję spadkową ich popularności. Zostały zepchnięte na drugi plan przez prostsze w przygotowaniu (a na pewno –mniej czasochłonne) źródła białka pochodzenia zwierzęcego: nabiał, drób, ryby. Warto jednak uzmysłowić sobie, ile dobrego warzywa strączkowe mogą zdziałać dla naszego organizmu: dla serca, układu trawiennego, krwi, a także kubeczków smakowych.

1. Pomagają utrzymać linię
Ostatnie badania przeprowadzone przez American College of Nutrition udowodniły, że u ludzi, którzy jedzą warzywa strączkowe, ryzyko otyłości jest o 22% mniejsze niż u tych, którzy od nich stronią. Warzywa strączkowe zawierają dużo błonnika, który pęczniejąc w żołądku daje uczucie sytości na dłużej. Dla przykładu – szklanka czarnej fasoli zaspokaja 60% dziennego zapotrzebowania na błonnik dorosłej osoby. Cechują się również niskim indeksem glikemicznym – nie powodują gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi, przez co ryzyko napadu wilczego głodu (i sięgnięcia po ciasteczko lub czekoladę) jest zdecydowanie mniejsze.

2. Dostarczają żelaza
Soczewica jest doskonałym źródłem żelaza, jedna szklanka dostarcza go więcej niż krwisty stek, nie obciążając przy tym naczyń krwionośnych nasyconym tłuszczem, jaki znajdujemy w mięsie. Dodatkowo, połączenie fasoli lub soczewicy z produktami o wysokiej zawartości witaminy C podnosi zdolność organizmu do przyswajania żelaza, niezbędnego do utrzymania dobrej krzepliwości krwi i prawidłowej pracy serca.

Więcej…
 
Strona 3 z 11
Reklama

Sonda

Gdzie w "ósemce" chciałbyś zamieszkać?