Zamknij X Nasza strona wykorzystuje pliki cookies. Informacji zapisywanych w plikach cookies używamy w celach statystycznych oraz w celu dostosowanie strony do indywidualnych potrzeb
użytkowników. Możesz zmienić ustawienia dotyczące przechowywania oraz uzyskiwania dostępu do plików "cookies" w swojej przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę
na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami Twojej przeglądarki.

podwawelski.pl
Aktualnie jesteśAktualnie jesteś: Strona g?wna Podr?czny informator Bary i restauracje Aktualnie jesteś
1 2 3 4 5
Błąd
  • XML Parsing Error at 1:85. Error 9: Invalid character
Strona g?wna Podr?czny informator Bary i restauracje

Bary i restauracje

Letnie Grillowanie w Krakowie.

Email Drukuj

Otwarte warsztaty kulinarne w restauracji Piri Piri.

17 czerwca 2014 roku o godzinie 18.00 w krakowskiej restauracji Piri Piri odb?d? si? Warsztaty Kulinarne, ktre poprowadzi Maciej Wawryniuk - doradca marki Kamis. Ten smakosz, mistrz kuchni oraz mi?o?nik jedzenia, przeprowadza pasjonuj?ce pokazy kulinarne, skierowane do kucharzy, restauratorw, i dla wszystkich ceni?cych sobie wysok? jako?? na talerzu.
Otwarcie sezonu letniego w Piri Piri
Tematem przewodnim tej edycji Warsztatw Kulinarnych Piri Piri b?d? dania z Grilla. Pan Maciej przedstawi sposoby przygotowania soczystych mi?s, aromatycznych ryb i kolorowych warzyw. Maciej Wawryniuk, w interesuj?cy jak zwykle sposb, opowie o sztuce grillowania, wprowadzaj?c go?ci w prawdziwie letni nastrj. Ka?dy uczestnik warsztatw b?dzie mia? okazj? pozna? tajniki poprawnego grillowania, skosztowa? przygotowywanych da?, a tak?e zakupi? specjalnie na t? okazj? wyselekcjonowane zestawy win.
Udzia? w Warsztatach Kulinarnych Piri Piri jest bezp?atny. Wszystkich mi?o?nikw doskona?ej kuchni serdecznie zapraszamy.

Piri Piri, Krakw, ul. Na B?oniach 7, www.piri.krakow.pl
Rezerwacje: +48 12 426 02 24

 

Nowe menu w krakowskiej restauracji Cosa Nostra

Email Drukuj

Cosa Nostra, restauracja po?o?ona na krakowskim Kazimierzu to po??czenie rodzinnej atmosfery z oryginaln? w?osk? kuchni?. Gdy szukamy prawdziwego klimatu Italii, wyznacznikiem jest z pewno?ci? niepowtarzalny nastrj i autentyczne smaki rodem z P?wyspu Apeni?skiego. W?a?nie z po??czeniem tych czynnikw zderzamy si? w Cosa Nostra, a zawsze u?miechni?ta obs?uga sprawia, ?e wraca si? tu z przyjemno?ci?.

Olbrzymi? atrakcj? tego miejsca jest w?oska pizza. Dopieszczana przez profesjonalnych pizzerw, wypiekana w opalanym drewnem piecem jest po prostu rewelacyjna. Szczeglnie polecana jest Prosciuto di Parma z szynk? parme?sk? i rukol? oraz Casena z pomidorkami cherry, ricott? oraz sosem pesto. Na uwag? zas?uguje te? Toscana z mozzarell?, szynk?, ?wie?ymi pomidorami oraz zielonymi ogrkami.

Więcej…
 

Sportowe emocje i grill.

Email Drukuj

Ogrdek Ziemia?skiej na krakowskim Kazimierzu ju? otwarty.

Restauracja Ziemia?ska na krakowskim Kazimierzu uruchomi?a ju? letni ogrdek. 150-metrowa przestrze? jednorazowo pomie?ci 150 osb. Obok restauracyjnego menu z tradycyjn? polsk? kuchni?, Szef Kuchni zaproponowa? weekendowy grill z szerokim wyborem da? przyrz?dzanych na oczach go?ci. Ten pi?kny ogrdek umo?liwi? po??czenie dozna? smakowych i sportowych emocji, przy jednoczesnej mo?liwo?ci sp?dzenia czasu na ?wie?ym powietrzu.

Dodatkow? atrakcj? Ziemia?skiej jest mo?liwo?? ogl?dania meczw pi?ki no?nej w ramach najwa?niejszych wydarze? sezonu - Ligi Mistrzw, Ligi Europy oraz Mistrzostw ?wiata 2014, emitowanych tutaj na ?ywo. Jak podkre?la Rafa? Kmiecik Manager Ziemia?skiej - nasz ogrdek to miejsce, gdzie wyj?tkowa kuchnia spotyka si? z emocjonuj?cymi sportowymi wydarzeniami.

Więcej…
 

W?ochy na talerzu

Email Drukuj

Owoce morza - zdrowie z g??bin
Owoce morza nale?? do najbardziej wykwintnych przysmakw. Nie wszyscy za nimi przepadaj?, jednak odpowiednio przyrz?dzone smakuj? naprawd? wy?mienicie. Warto je polubi?, bo s? prawdziw? skarbnic? warto?ci od?ywczych.
Owoce morze to przede wszystkim morskie skorupiaki (krewetki, homary, langusty, kraby), mi?czaki (ma??e), ?limaki i g?owonogi (o?miornice, ka?amarnice, m?twy). Do jadalnych przysmakw z g??bin nale?? te? algi czy wodorosty, cho? u nas nie s? jeszcze zbyt popularne.
Smakowite dary morza s? podawane w ramach przystawek, dodatkw do sa?atek czy zup, przygotowuje si? z nich rwnie? dania g?wne.
Powinny?my po nie si?ga? jednak nie tylko ze wzgl?du na walory smakowe. Owoce morza s? bowiem skarbnic? warto?ci od?ywczych. Przede wszystkim ?atwo przyswajalnego, wysokowarto?ciowego bia?ka. Ponadto zawieraj? witaminy z grupy B (PP, B12), jod, wap?, selen i fluor. W mniejszych ilo?ciach zaopatruj? nas w ?elazo, magnez, cynk (najbogatszym ?rd?em cynku s? ostrygi, dlatego te? uchodz? za bardzo silny afrodyzjak). Owoce morza dostarczaj? tak?e cholesterolu (najwi?cej znajduje si? w kawiorze).
A co z kaloriami? Same owoce morza nie dostarczaj? ich zbyt wiele, wszystko zale?y od sposobu przygotowania. Ugotowane, a nie sma?one w g??bokim t?uszczu, stanowi? bardzo dietetyczn? przek?sk?. Przyk?adowo 100g: gotowany bez skorupy homar ma 80 kcal, gotowane krewetki - ok. 100 kcal, mi?so ostryg 85 kcal, a o?miornica - 59 kcal.
Co wa?niejsze mo?na je ?atwo i szybko przygotowa?!

Więcej…
 

Pomodorino

Email Drukuj

W okolicach Ronda Matecznego, przy ulicy Bonarka, mie?ci si? niew?tpliwie jedna z najlepszych restauracji w okolicach nie tylko naszej dzielnicy, lecz ca?ego Krakowa - Trattoria "Happy Bar Pomodorino". Obszerny, gustownie urz?dzony lokal oferuje dania i desery kuchni w?oskiej, przyrz?dzane przez trzech w?oskich kucharzy. Restauracja podzielona jest na dwie cz??ci: wi?ksz? jadaln? i mniejsz? klubow?. Lokal ten, jak chyba ?aden inny w naszym mie?cie, jest przyjazny dla rodzin z dzie?mi. Obok cz??ci jadalnej gestorzy restauracji przygotowali dla najm?odszych klientw specjalny k?cik zabaw, widoczny z prawie ka?dego stolika, w ktrym dzieci mog? si? bezpiecznie bawi? obserwowani przez swoich opiekunw pij?cych w tym czasie poobiednia kaw?. Nie trzeba chyba dodawa?, ?e w ca?ym lokalu obowi?zuje ca?kowity zakaz palenia.

Menu w Pomodorino jest bardzo urozmaicone - poza tradycyjna w?osk? pizz? i past? (makaronami) mo?na tu zje?? tak?e inne mniej znane w?oskie dania, przyrz?dzane z oryginalnych produktw pochodz?cych z P?wyspu Apeni?skiego, takich jak Parmezan, Szynka Parme?ska, Mozarella, ?wie?a rukola. Posi?ek mo?na popi? tak?e oryginalnymi napojami z ojczyzny Silvio Berlusconiego - wod? mineraln? lub piwem marki Peroni. Ceny w Pomodorino s? jak na warunki krakowskie bardzo przyzwoite - pizz? mo?na zje?? w granicach 16-25 z?otych, makarony i inne dania podobnie. Niemniej jako?? podawanych da? oraz obs?ugi w lokalu, nad ktrymi czuwaj? dwie bardzo atrakcyjne kobiety - w?a?cicielka restauracji i pani menager, zas?uguj? na polecenie restauracji Pomodorino wszystkim, chc?cym zje?? obiad poza domem - przede wszystkim rodzinom z dzie?mi.

MarMar

 
Strona 2 z 3
Reklama

Sonda

Gdzie w "semce" chcia?by? zamieszka??
 

Menu