Zamknij X Nasza strona wykorzystuje pliki cookies. Informacji zapisywanych w plikach cookies używamy w celach statystycznych oraz w celu dostosowanie strony do indywidualnych potrzeb
użytkowników. Możesz zmienić ustawienia dotyczące przechowywania oraz uzyskiwania dostępu do plików "cookies" w swojej przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę
na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami Twojej przeglądarki.

podwawelski.pl
Aktualnie jesteśAktualnie jesteś: Strona g?wna Podr?czny informator O?rodki zdrowia Zdrowo i ekologicznie, czyli wiem co jem Aktualnie jesteś
1 2 3 4 5
Błąd
  • XML Parsing Error at 1:85. Error 9: Invalid character
Strona g?wna Podr?czny informator O?rodki zdrowia Zdrowo i ekologicznie, czyli wiem co jem
Zdrowo i ekologicznie, czyli wiem co jem Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
czwartek, 19 lutego 2015 12:36

M?ody j?czmie? odchudza i poprawia kondycj?

O m?odym j?czmieniu jest coraz g?o?niej z powodu jego cennych dla zdrowa w?a?ciwo?ci. Sprawnie oczyszcza organizm, poprawia dzia?anie uk?adu pokarmowego i wzmacnia odporno??, dzi?ki temu zyskuje coraz wi?ksz? popularno??. Sproszkowany m?ody j?czmie? nie jest ?adn? nowink?. W?a?ciwo?ci zdrowotne tej ro?liny znane s? medycynie ludowej ju? od tysi?cy lat. Pozytywne dzia?anie m?odego j?czmienia zosta?o potwierdzone rwnie? badaniami naukowymi. Dzi?ki temu w?a?nie teraz sok z li?ci m?odego j?czmienia cieszy si? zas?u?on? popularno?ci?.

M?ody j?czmie? uprawia si? metodami ekologicznymi. Podlewanie wod? mineraln? z podziemnych ?rde? sprawia, ?e j?czmie? jest pozbawiony jakichkolwiek szkodliwych substancji. W sprzeda?y dost?pny jest w postaci sproszkowanej. 7-dniowe ?ody?ki ro?liny ?cina si?, p?ucze, a nast?pnie wyciska sok. W dalszej obrbce dochodzi do jego odwirowania oraz odparowania cz??ci wody pod ci?nieniem. W efekcie uzyskuje si? proszek pe?en warto?ciowych sk?adnikw od?ywczych. Oto jego zalety:
Bomba aminokwasowa w tej niepozornej ro?linie wyst?puj? wszystkie aminokwasy, jakich potrzebuje ludzki organizm. Dostarczenie aminokwasw organizmowi dzia?a jak naturalny zielony dopalacz. St?d te?, a tak?e ze wzgl?du na wysok? zawarto?? b?onnika j?czmie? jest szczeglnie polecany osobom dbaj?cym o zdrowie i pragn?cym oczy?ci? swj organizm.
Du?a zawarto?? chlorofilu, ktry pomaga w budowie czerwonych krwinek.
Li?cie j?czmienia s? bogatym ?rd?em witamin: beta-karotenu, kwasu foliowego, kwasu pantotenowego, witaminy B1, witaminy B2, witaminy B6 oraz witaminy C i minera?w, takich jak: potas, wap?, magnez, ?elazo, mied?, fosfor manganu i cynk.
Sproszkowany m?ody j?czmie? jest uznawany za jeden z najbardziej od?ywczych produktw, zawiera serotonin? i tryptofan, odpowiedzialne za popraw? nastroju. Ma pi?? razy wi?cej ?elaza ni? szpinak i a? siedmiokrotnie wi?cej witaminy C ni? pomara?cze.
M?ody j?czmie? doda warto?ci od?ywczej praktycznie ka?dej potrawie, do jakiej go dosypiemy. Nale?y jednak pami?ta?, ?e gor?ca woda niszczy warto?ciowe sk?adniki zawarte w j?czmieniu. W okresie szczeglnego przeci??enia fizycznego b?d? psychicznego mo?na zwi?ksza? zalecane ilo?ci wyci?gu z j?czmienia. Efekt pobudzaj?cy powinien si? utrzymywa? do kilkunastu godzin.
J?czmie? mo?na stosowa? jako dodatek do wszelkiego rodzaju sa?atek, napojw od?ywczych typu smoothie, odchudzaj?cych zup, itp.

Barbara Korgl
Biovert

?rd?o:

 
Reklama

Sonda

Gdzie w "semce" chcia?by? zamieszka??
 

Menu