Zamknij X Nasza strona wykorzystuje pliki cookies. Informacji zapisywanych w plikach cookies używamy w celach statystycznych oraz w celu dostosowanie strony do indywidualnych potrzeb
użytkowników. Możesz zmienić ustawienia dotyczące przechowywania oraz uzyskiwania dostępu do plików "cookies" w swojej przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę
na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami Twojej przeglądarki.

podwawelski.pl
Aktualnie jesteśAktualnie jesteś: Strona główna Sport Biwakowy.pl radzi jak wybrać kuchenkę turystyczną Aktualnie jesteś
1 2 3 4 5
Strona główna Sport Biwakowy.pl radzi jak wybrać kuchenkę turystyczną
Biwakowy.pl radzi jak wybrać kuchenkę turystyczną Drukuj Email
Wpisany przez Denis   
poniedziałek, 30 czerwca 2014 17:58

Jak wybrać kuchenkę turystyczną?

W trakcie dłuższego pobytu pod namiotem lub na kempingu kuchenka turystyczna jest podstawowym elementem wyposażenia. Podobnie jak w przypadku innego asortymentu biwakowego jej właściwy wybór uzależniony jest głównie od warunków, w jakich będziemy z niej korzystać oraz długości naszego wyjazdu.

Rodzaje kuchenek turystycznych

Kuchenki turystyczne dzielimy na kilka rodzajów. Są to:

-kuchenki gazowe zasilane z kartuszy, czyli napełnionych fabrycznie gazem pojemników jednorazowego użytku

-kuchenki na paliwa płynne, takie jak benzyna, nafta, spirytus. Niektóre z tych kuchenek mają osobne, wymienne pojemniki na paliwo (kuchenki turystyczne wielopaliwowe), w innych pojemnik na dany rodzaj paliwa jest zintegrowany z kuchenką (kuchenki jednopaliwowe, pn. kuchenki benzynowe).

-kuchenki na paliwa stałe, np. Hexamethylenetetraminę (związek chemiczny, otrzymywany z reakcji formaldehydu („odwodnionej formaliny”) i amoniaku. Ma on postać białych kryształków i po sprasowaniu w większe kostki służy jako „wkład paliwowy” do specjalnie do tego zaprojektowanych kuchenek.

-kuchenki turystyczne wielopaliwowe zasilane zarówno paliwami płynnymi, jak i gazem z kartuszy.

Zalety i wady poszczególnych typów kuchenek

Wszystkie z powyższych typów kuchenek turystycznych mają swoje zalety, ale również i wady.

Gazowe kuchenki turystyczne są obecnie najpopularniejsze na rynku. Są lekkie, nie okopcają naczyń, są także proste w użyciu i łatwe w transporcie. Ich główną wadą jest natomiast bieżący dostęp do paliwa w sytuacji, gdy nam go braknie. Dlatego nie polecane są w rejony dzikie, w których dokupienie kartuszy jest trudne lub czasami wręcz niemożliwe. UWAGA – kartuszy z gazem nie wolno zabierać do samolotów pasażerskich, tak więc decydując się na wyprawę transportem lotniczym musimy równocześnie wziąć pod uwagę zakup kartuszy w jakimś sklepie turystycznym na miejscu. Nie ma z tym problemu w całej Europie i Ameryce Północnej, tak że kuchenka gazowa jest mimo wszystko ze względu na swoje zalety najbardziej uniwersalna.

Kuchenki turystyczne na paliwa płynne są cięższe od kuchenek gazowych, trudniejsze do odpalenia, wymagają również okresowego czyszczenia przytykającego się w trakcie użytkowania przewodu paliwowego i dyszy. Są jednak doskonałe w ekstremalnych warunkach – przy minusowych temperaturach oraz na dużej wysokości – mróz i spadek ciśnienia atmosferycznego nie mają żadnego wpływu na ich wydajność, jak ma to miejsce w przypadku kuchenek gazowych. Również z paliwem nie ma problemu – ropa, benzyna lub spirytus dostępne są praktycznie wszędzie pod każdą szerokością geograficzną.

Kuchenki na paliwa stałe zabieramy raczej na krótkie wyjazdy, podczas których chcemy ugotować sobie wodę na herbatę lub szybko odgrzać wcześniej przygotowany posiłek. Są one bardzo lekkie, niezwykle kompaktowe i łatwe w transporcie. Również ilość kostek paliwowych możemy dostosować bardzo dokładnie do potrzeb wyjazdu, żeby nie nosić niepotrzebnie nadbagażu, jednak ze względu na stosunkowo małą wydajność grzewczą w stosunku do pozostałych typów kuchenek i wagę paliwa w większych ilościach kuchenki te nie bardzo nadają się na dłuższe wyprawy.

Smacznych posiłków na wakacjach życzy

Biwakowy.pl

 
Reklama

Sonda

Gdzie w "ósemce" chciałbyś zamieszkać?