Zamknij X Nasza strona wykorzystuje pliki cookies. Informacji zapisywanych w plikach cookies używamy w celach statystycznych oraz w celu dostosowanie strony do indywidualnych potrzeb
użytkowników. Możesz zmienić ustawienia dotyczące przechowywania oraz uzyskiwania dostępu do plików "cookies" w swojej przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę
na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami Twojej przeglądarki.

podwawelski.pl
Aktualnie jesteśAktualnie jesteś: Strona g?wna Podr?czny informator O?rodki zdrowia BIOVERT.PL: Zdrowo i ekologicznie, czyli wiem co jem Aktualnie jesteś
1 2 3 4 5
Błąd
  • XML Parsing Error at 1:85. Error 9: Invalid character
Strona g?wna Podr?czny informator O?rodki zdrowia BIOVERT.PL: Zdrowo i ekologicznie, czyli wiem co jem
BIOVERT.PL: Zdrowo i ekologicznie, czyli wiem co jem Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
środa, 18 czerwca 2014 10:04

Ocet jab?kowy dla zdrowia i urody

Legenda g?osi, ?e podczas pewnej uczty Kleopatra przed wypiciem kielichu octu rozpu?ci?a w nim per??, wygrywaj?c tym samym zak?ad przeciwko Markowi Antoniuszowi odno?nie kwoty, jak? potrafi?a wyda? na pojedynczy posi?ek. Nigdy nie dowiemy si?, czy zdarzenie to naprawd? mia?o miejsce, jednak mo?e ono po?wiadczy? co najmniej dwie rzeczy si?? dzia?ania naturalnego octu oraz wiekow? tradycj? jego u?ytkowania. Na d?ugo przed drogocennym drinkiem krlowej Nilu, w?a?ciwo?ci medyczne octu doceni? Hipokrates. Stosowali go rwnie? Babilo?czycy ju? 5 tysi?cy lat przed Chrystusem. Od tego czasu ocet pozyskiwa?o si? przez poddanie fermentacji wielu r?nych produktw: melasy, daktyli, jagd, melonw, miodu, burakw czy pszenicy. Jednak ze wszystkich rodzajw najlepsz? s?aw? cieszy si? naturalny ocet jab?kowy. Z powodzeniem stosowany w medycynie ludowej, z dum? powraca na salony, jako remedium na wiele dolegliwo?ci od brodawek po cukrzyc?.

Naturalny ocet jab?kowy jest produktem fermentacji jab?ek. Mo?na przygotowa? go samemu lub znale?? w sklepach ze zdrow? ?ywno?ci?. Jest to niedrogi i skuteczny sposb na pozbycie si? wielu dolegliwo?ci. Wieczorem nale?y rozpu?ci? w ma?ej ilo?ci ciep?ej wody 2 ?y?eczki octu jab?kowego i 2 ?y?eczki miodu wszystko wymiesza? i odstawi?. Rano zala? ciep?? wod? (lub wod? mineraln? niegazowan?) do obj?to?ci szklanki. Pi? na czczo na ok. 20 min przed ?niadaniem i przed posi?kami. Taka mikstura mo?e pomc przy:
refluksie przy ?agodnym refluksie i zgadze mieszanka octu i miodu przynosi ulg?, pomimo jej kwa?nego odczynu;
niestrawno?ci zarwno przed spo?yciem ci??kiego posi?ku, jak i czuj?c ju? jego skutki wystarczy pomy?le?, co sta?o si? z per?? w kielichu Kleopatry to samo stanie si? z zalegaj?cym w ?o??dku jedzeniem;
przet?uszczaj?cych si? w?osach p?ukanie w?osw w s?abym roztworze octu zapobiega przet?uszczaniu si? w?osw sprawiaj?c, ?e d?ugo pozostaj? one ?wie?e, pachn?ce i b?yszcz?ce, zapobiega rwnie? ich wypadaniu;
bol?cym gardle mo?na stosowa? p?ukanki;
?wi?dzie i ple?niawkach ocet ma doskona?e w?a?ciwo?ci antyseptyczne;
cukrzycy badania udowodni?y, ?e u osb choruj?cych na cukrzyce typu 2 spo?ywanie dwch ?y?ek octu jab?kowego przed snem obni?a?o poziom cukru na czczo o 4 do 6%;
wysokim poziomie cholesterolu
dzi?ki wysokiej zawarto?ci pektyny, ktra jest substancj? balastow? i poprawiaj?c? procesy metaboliczne w organizmie, spo?ywanie octu jab?kowego mo?e przyczyni? si? do obni?enia poziomu cholesterolu we krwi, poprawienia stanu naczy? krwiono?nych i pomc w profilaktyce przeciwmia?d?ycowej;
nadwadze w naturalny sposb pomaga spali? zalegaj?ce t?uszcze i spowalnia wch?anianie w?glowodanw;

Ocet jab?kowy zawiera tak?e witamin? E, uwa?an? za jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy, neutralizuj?cych szkodliwe dzia?ania wolnych rodnikw, ktre mog? by? przyczyn? przedwczesnego starzenia si?, zaburze? systemu immunologicznego, chorb sercowo-naczyniowych, za?my i chorb onkologicznych. Zawiera rwnie? sporo potasu i mikro oraz makroelementw. Jednak pomimo wszystkich korzy?ci wynikaj?cych ze spo?ywania octu jab?kowego, nale?y pami?ta? o g?wnej zasadzie: co za du?o, to niezdrowo ze wzgl?du na jego siln? kwasowo?? (ktra mo?e wp?ywa? m.in. na szkliwo i kondycje ko?ci) nie nale?y si?ga? po niego cz??ciej ni? trzy razy dziennie w dawce po 12 ?y?ki sto?owe.

Michalina Macek
BIOVERT.PL

 
Reklama

Sonda

Gdzie w "semce" chcia?by? zamieszka??
 

Menu