Zamknij X Nasza strona wykorzystuje pliki cookies. Informacji zapisywanych w plikach cookies używamy w celach statystycznych oraz w celu dostosowanie strony do indywidualnych potrzeb
użytkowników. Możesz zmienić ustawienia dotyczące przechowywania oraz uzyskiwania dostępu do plików "cookies" w swojej przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę
na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami Twojej przeglądarki.

podwawelski.pl
Aktualnie jesteśAktualnie jesteś: Strona główna Podręczny informator Ośrodki zdrowia Zdrowo i ekologicznie, czyli wiem co jem Aktualnie jesteś
1 2 3 4 5
Strona główna Podręczny informator Ośrodki zdrowia Zdrowo i ekologicznie, czyli wiem co jem
Zdrowo i ekologicznie, czyli wiem co jem Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
niedziela, 25 maja 2014 15:45

Magiczne polifenole

W ostatnim czasie na popularności zyskują produkty, które mogą przyczynić się do poprawy naszego zdrowia. Wiele produktów z grupy tzw. superfoods, czyli pokarmów wyróżniających się wysokimi wartościami odżywczymi i zdrowotnymi, zawdzięcza swoją popularność wysokiej zawartości antyoksydantów. I słusznie, ponieważ ich działanie na organizm, szczególnie w dziedzinie profilaktyki przeciwnowotworowej, zostało dowiedzione. Jednym z ciekawszych rodzajów antyoksydantów są polifenole.

 


Polifenole są antyoksydantami pochodzenia roślinnego. Zasłynęły głównie z powodu ich dobroczynnego wpływu na system immunologiczny – są silnymi (a przy tym w pełni naturalnymi) antybiotykami, działają przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Zwracają na nie uwagę przede wszystkim osoby borykające się z chorobami układu krążenia oraz starające się ustrzec przed rakiem. Polifenole działają, jak strażnicy organizmu – blokują reakcje chemiczne zachodzące między komórkami, a niepożądanymi substancjami, które przyswajamy z pożywieniem, wodą, lekarstwami. Najnowsze badania wskazują, że mogą stanowić pomoc dla chorych na boreliozę, nie dopuszczając bakterii do wejścia w reakcje z błoną komórkową.

Nie tylko zdrowe, ale i smaczne

Dobroczynny wpływ polifenoli na nasze zdrowie i na długość naszego życia to nie jedyna dobra informacja. Dla niektórych nie mniej ważny (o ile nie jeszcze ważniejszy) okaże się z pewnością fakt, że polifenole występują w bardzo smacznych produktach. Czerwone winogrona, czereśnie, kakao (również czekolada z jego wysoką zawartością) – wszystkie te smakołyki są źródłami dobroczynnych polifenoli. Rekordy jeśli chodzi o ich procentowe stężenie bije zdecydowanie niewielki kwiatek, a konkretnie jego liście. Nazwa – czystek – mówi sama za siebie. Dwie szklanki herbatki z czystka stanowią rewelacyjną profilaktykę chorób nowotworowych, działają pomocniczo przy zakażeniach bakteryjnych i grzybicznych. Jego właściwości docenią osoby zmagające się z opryszczką i półpaścem oraz innymi przewlekłymi chorobami o podłożu wirusowym. Płukanka z liści czystka dezynfekuje gardło przy przeziębieniach, można stosować ja również zewnętrznie przy problemach skórnych: łupieżu i egzemie. Czystek (Cistus Incanus) jest dostępny w większości sklepów zielarskich i ze zdrową żywnością i co ważne, mogą go stosować zarówno dorośli, jak i dzieci.

Yerba mate szczególnie polecana wiosną

Fanów herbat i ziołowych naparów z pewnością ucieszy fakt, że zyskująca ostatnio na popularności yerba mate (ostrokrzew paragwajski) również została przebadana pod kątem zawartości polifenoli, a wyniki badań są więcej niż zadowalające. Okazuje się, że yerba ma więcej antyoksydantów niż zielona herbata, która przez lata królowała we wszystkich „przeciwrakowych” rankingach. Szczególnie wiosną – matero (tradycyjna tykwa do picia yerby) w dłoń! Napar z yerba mate pomoże uporać się nie tylko z wolnymi rodnikami, ale również z wiosennym przesileniem i zbędnymi kilogramami. Istnieje wiele rodzajów yerby, również smakowych, także na pewno każdy znajdzie coś dla siebie, a organizm z pewnością szybko podziękuje za okazana troskę.


Michalina Macek
BIOVERT.PL




 
Reklama

Sonda

Gdzie w "ósemce" chciałbyś zamieszkać?