Zamknij X Nasza strona wykorzystuje pliki cookies. Informacji zapisywanych w plikach cookies używamy w celach statystycznych oraz w celu dostosowanie strony do indywidualnych potrzeb
użytkowników. Możesz zmienić ustawienia dotyczące przechowywania oraz uzyskiwania dostępu do plików "cookies" w swojej przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę
na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami Twojej przeglądarki.

podwawelski.pl
Aktualnie jesteśAktualnie jesteś: Strona g?wna Podr?czny informator Bary i restauracje W?ochy na talerzu Aktualnie jesteś
1 2 3 4 5
Błąd
  • XML Parsing Error at 1:85. Error 9: Invalid character
W?ochy na talerzu Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
piątek, 07 czerwca 2013 06:15

Owoce morza - zdrowie z g??bin
Owoce morza nale?? do najbardziej wykwintnych przysmakw. Nie wszyscy za nimi przepadaj?, jednak odpowiednio przyrz?dzone smakuj? naprawd? wy?mienicie. Warto je polubi?, bo s? prawdziw? skarbnic? warto?ci od?ywczych.
Owoce morze to przede wszystkim morskie skorupiaki (krewetki, homary, langusty, kraby), mi?czaki (ma??e), ?limaki i g?owonogi (o?miornice, ka?amarnice, m?twy). Do jadalnych przysmakw z g??bin nale?? te? algi czy wodorosty, cho? u nas nie s? jeszcze zbyt popularne.
Smakowite dary morza s? podawane w ramach przystawek, dodatkw do sa?atek czy zup, przygotowuje si? z nich rwnie? dania g?wne.
Powinny?my po nie si?ga? jednak nie tylko ze wzgl?du na walory smakowe. Owoce morza s? bowiem skarbnic? warto?ci od?ywczych. Przede wszystkim ?atwo przyswajalnego, wysokowarto?ciowego bia?ka. Ponadto zawieraj? witaminy z grupy B (PP, B12), jod, wap?, selen i fluor. W mniejszych ilo?ciach zaopatruj? nas w ?elazo, magnez, cynk (najbogatszym ?rd?em cynku s? ostrygi, dlatego te? uchodz? za bardzo silny afrodyzjak). Owoce morza dostarczaj? tak?e cholesterolu (najwi?cej znajduje si? w kawiorze).
A co z kaloriami? Same owoce morza nie dostarczaj? ich zbyt wiele, wszystko zale?y od sposobu przygotowania. Ugotowane, a nie sma?one w g??bokim t?uszczu, stanowi? bardzo dietetyczn? przek?sk?. Przyk?adowo 100g: gotowany bez skorupy homar ma 80 kcal, gotowane krewetki - ok. 100 kcal, mi?so ostryg 85 kcal, a o?miornica - 59 kcal.
Co wa?niejsze mo?na je ?atwo i szybko przygotowa?!


Joanna
Pomodorino


 
Reklama

Sonda

Gdzie w "semce" chcia?by? zamieszka??
 

Menu